Acai
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ AÇAI (Euterpe oleracea)
Τροπικό φρούτο του Αμαζονίου, πλούσιο σε πολυφαινόλες, ιδίως ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που δρουν ευεργετικά στην καρδιά, τα μάτια, τα αιμοφόρα αγγεία, τους συνδετικούς ιστούς, το νευρικό σύστημα, το δέρμα κ.α. Η περιεκτικότητα του açai σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ μεγαλύτερη από το σταφύλι, τα cranberries και το κόκκινο κρασί. Τα μοναδικά αυτά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. To açai αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν, μαζί με το υψηλό φαινολικό φορτίο, στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεΐνες, πολύτιμα για την υγεία ω-6 (λινολεϊκό οξύ) και ω-9 (ελαϊκό οξύ) λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά. συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό και χαρίζουν ενέργεια και ζωντάνια.
In vitro μελέτες έδειξαν ότι τα φαινολικά συστατικά του açai παρουσιάζουν αντιφλεγμονική δράση, καθώς καταστέλλουν τις COX-1 και COX-2. Ανάλογες μελέτες υποδεικνύουν καρδιοπροστατευτική και πιθανή αντικαρκινική δράση.
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011