Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Ασερόλα

O καρπός της ασερόλας (malphighia glabra) είναι από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης C. Oι ιθαγενείς της Ν. Αμερικής χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά την ασερόλα για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. O καρπός αγριοτριαντάφυλλου (rose hips) είναι μια άλλη πλούσια πηγή βιταμίνης C. Περιέχει επίσης καροτινοειδή (βήτα καροτίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, λυτεΐνη κ.α.), βιοφλαβονοειδή, πολυφαινόλες, πηκτίνες. Χρησιμοποιείται κυ- ρίως ο κάρπος των ποικιλιών Rosa mosqueta, R. canina, R. rugoza.

Παρατήρηση: Oι μασώμενες ταμπλέτες είναι ένας ευχάριστος τρόπος να παίρνουμε τόσο τη βιταμίνη C, όσο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εν τούτοις περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες, διασπώμενες από τα βακτήρια του στόματος, παράγουν οξέα που μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Εξ άλλου, ας μην ξεχνάμε, ότι η βιταμίνη C είναι, από χημική άποψη, ένα οξύ (ασκορβικό οξύ), το οποίο μπορεί και αυτό να προσβάλει το σμάλτο.

Ως εκ τούτου, συνιστάται, μετά το μάσημα ταμπλετών να ξεπλένουμε το στόμα με λίγο νερό, ώστε να α- πομακρύνουμε από αυτό τη βιταμίνη C και τις γλυκαντικές ουσίες.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011