Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Αλφάλφα

Το αλφάλφα είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές της φύσης, ονομασθέν για το λόγο αυτό από τους αρχαίους Άραβες “πατέρας όλων των τροφών” (“al–fal–fa”). Πλούσιο σε πρωτεΐνη (45%), χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη, οκτακοζανόλη, βιταμίνες Β, βιταμίνες Α, C, D, E, Κ. Καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων (ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο) καθώς και άλλων ενεργών συστατικών: ισοφλαβόνες, κουμαρίνες, αλκαλοειδή, σαπονίνες, στερόλες (βήτα-σιτοστερόλη, άλφα-σπιναστερόλη, στιγμαστερόλη).

Εκτός από γενικό τονωτικό του οργανισμού, παρατηρήσεις σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και ορισμένες, in vitro, μελέτες οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι το alfalfa έχει και τις ακόλουθες ιδιότητες:

Είναι διουρητικό και κατά της κατακράτησης υγρών. Διεγείρει την όρεξη ανορεκτικών ατόμων. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Είναι αποτοξινωτικό και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί στους ιστούς η ακτινοθεραπεία. Είναι αντιμυκητικό και αντιβακτηριακό και φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη λοίμωξη και φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Μειώνει την κακή (LDL) χωρίς να επηρεάζει την καλή (HDL) χοληστερίνη. Είναι γαλακταγωγό (αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες γυναίκες). Είναι ευεργετικό στην εμμηνόπαυση. Φαίνεται αποτελεσματικό σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας, ιδίως μακροπρόθεσμα.

ANTEN∆EIΞEIΣ – ΠPOΦYΛAΞEIΣ

Πολύ ασφαλές βότανο στις συνηθισμένες δοσολογίες, ακόμη και για τις θηλάζουσες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Άτομα με ερυθηματώδη λύκο θα πρέπει να αποφεύγουν το alfalfa.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011