Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Αργινίνη

Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΑΡΓΙΝΙΝΗΣ

Η Αργινίνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), μέσω του ενζύμου συνθετάση. Το ΝΟ παίζει σημαντικότατο ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ως προς το τελευταίο, η αργινίνη (μέσω κυρίως του ΝΟ, το οποίο ευνοεί την παραγωγή ιντερλευκίνης-1) αυξάνει τόσο τον αριθμό, όσο και την κυτταροτοξικότητα των κυττάρων- φυσικών φονέων (NC Cells) και των κυττάρων-φονέων που διεγείρονται από την λεμφοκίνη (LAC Cells).

Η Αργινίνη είναι επίσης προδρομος ουσια στη σύνθεση του τετραπεπτιδιου tuftsin, το οποίο φαίνεται να έχει ανοσορρυθμιστική δράση.
Τα παραπάνω οδηγούν στη βασιμη υπόθεση ότι η αργινίνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις όπου υφίσταται ένα κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σε κακοήθειες (καρκίνοι) και AIDS.

Μελέτες με ζώα επιβεβαιώνουν την υπόθεση, όσον αφορά τον καρκίνο. Σε μελέτη π.χ. με αρουραίους, στους οποίους δόθηκε αργινίνη, παρατηρήθηκε καταστολή, τόσο των όγκων, όσο και των μεταστάσεων (J PEN J Parent Enter Nutr, 1985 9(4): 428-34).

Όσον αφορά το AIDS, σχετική μελέτη δεν έδειξε βελτίωση των ανοσολογικών παραμέτρων σε προσβεβλημένα από τον HIV άτομα που λάμβαναν 720mg αργινίνης για έξι μήνες. Τα άτομα, πάντως, αυτά αύξησαν το βάρος τους.

Η αργινίνη, μέσω του ΝΟ, εμποδίζει την αγγειοσυστολή, τις φλεγμονές του ενδοθηλίου, τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την, παραγωγή ελεύθερων ριζών, καθώς και άλλες διαδικασίες που ευνοούν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Μελέτες με ζώα με υψηλή χοληστερίνη έδειξαν, επίσης, ότι βοηθά στη μείωση των λιπιδίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε υποχώρηση προϋπαρχουσών βλαβών του αγγειακού ενδοθηλίου.

Άλλες μελέτες με ασθενείς με υπέρταση και χοληστερίνη έδωσαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, ενώ μελέτη κατά την οποία χορηγήθηκε αργινίνη για έξι μήνες έδειξε μείωση της ενδοθηλίνης του πλάσματος (πεπτιδίου που προκαλεί αγγειοσυστολή) και σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των μικρών στεφανιαίων αγγείων (Circulation, 1998, 97: 2123-28).

Μελέτες με ασθενείς με στηθάγχη έδειξαν μείωση των επεισοδίων στηθάγχης και βελτίωση της ικανότητας για άσκηση.

Η αργινίνη, λόγω προφανώς των αγγειοδιασταλτικών της ιδιοτήτων και της καλύτερης αιμάτωσης της περιοχής των γεννητικών οργάνων, βελτιώνει τη στύση σε ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, ενώ ενδέχεται να αυξάνει το libido στις γυναίκες. Η αργινίνη αυξάνει επίσης τον αριθμό και την ικανότητα των σπερματοζωαρίων σε ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με ολιγοσπερμία.

Η αργινίνη βρέθηκε να είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις πρωτοπαθούς δυσκινησίας βλεφάρων (γενετική πάθηση), ενώ σε συνδυασμό με ibuprofen, περιόρισε σημαντικά την ένταση των πόνων ημικρανίας (Int J Clin Pharm Res, 1998, 18: 145-50).

Σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού η αργινίνη διευκολύνει τη νεφρική αγγειοδιαστολή και την αποβολή νατρίου με τα ούρα (νατριούριση) ενώ φαίνεται ότι εξουδετερώνει την αντι-νατριουρητική δράση της κυκλοσπορίνης (Neph Dial Tanspl, 1997, 12: 1437-40).

Τέλος, η αργινίνη χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία για την επιτάχυνση της θεραπείας πληγών/τραυμάτων ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία δεν αναρρώνουν τόσο γρήγορα, όσο νεότερα άτομα.

ΑΝΤΕΝ∆ΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η αργινίνη δεν έχει, γενικώς, παρενέργειες, ακόμη και σε πολύ υψηλές δοσολογίες (μέχρι 15000mg). Αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από τη σπάνια γενετική νόσο αργινιναιμία. Όσοι έχουν παθήσεις νεφρού ή συκωτιού θα πρέπει να την λαμβάνουν με ιατρική συμβουλή.

Όσοι έχουν απλό έρπη να λαμβανουν την αργινίνη με κάποια επιφύλαξη, γιατί ενδέχεται να αυξάνει τα επεισόδια εκδήλωσης έρπη. Ας σημειωθεί ότι οι πρωτεΐνες του ιού του απλού έρπη είναι πλούσιες σε αργινίνη, ενδέχεται δε τροφές/συμπληρώματα πλούσια σε αργινίνη να ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Σημείωση: Το γράμμα L (L-Arginine) πριν από το όνομα ενός αμινοξέος δείχνει ότι το αμινοξύ δεν είναι συνθετικό, αλλά προέρχεται από φυσικές πηγές.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011