Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Βιοφλαβονοειδή

Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΒΙOΦΛΑΒOΝOΕΙ∆ΩΝ

Tα βιοφλαβονοειδή (Βιταμίνη Ρ) είναι φυτικές, υδατοδιαλυτές ουσίες με ευρεία διάδοση στη φύση, κυρίως σαν χρωστικές των ανθέων, καρπών, λαχανικών και φλοιών δένδρων.

Oνομάζονται και «φλαβονοειδή», αν και ο όρος «βιοφλαβονοειδή» είναι πιο ειδικός, δηλώνοντας, συνήθως, ότι πρόκειται για φλαβονοειδή με σημαντική βιολογική δράση πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά βότανα οφείλουν τις αντιοξειδωτικές και άλλες φαρμακολογικές τους ιδιότητες κυρίως στα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν.

Tα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν τη δομή των τριχοειδών αγγείων και μειώνουν τη διαπερατότητά τους, εξού και η ονομασία βιταμίνη P (Permeability). Eίναι πολύ αποτελεσματικά κατά των κηλίδων αίματος (πετέχιες) που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός, και οφείλονται σε διαρροή αίματος από τα τριχοειδή αγγεία.

Άλλες περιπτώσεις που τα βιοφλαβονοειδή μπορεί να είναι αποτελεσματικά είναι σε αιμορραγίες της μύτης και των ούλων, σε πόνους της πλάτης και των ποδιών, στη διαλείπουσα χωλότητα (χωλότητα που εμφανίζεται κατά διαστήματα).

Λόγω των αντιφλεγμονικών ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται από αθλητές (αλλά και από εκτροφείς αγωνιστικών αλόγων) επειδή καταπραΰνουν τους πόνους και τις κράμπες και επιταχύνουν το χρόνο ανάρρωσης μετά από μυϊκούς τραυματισμούς.

Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας, HΠA, επιβεβαίωσαν τα παραπάνω, αφού 48 ποδοσφαιριστές που έπαιρναν βιοφλαβονοειδή μαζί με βιταμίνη C παρουσίασαν 50% λιγότερα μυϊκά τραβήγματα και διαστρέμματα, ενώ μειώθηκε επίσης στο μισό ο χρόνος ανάρρωσης από μώλωπες και διαστρέμματα.

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν και αντιμικροβιακές ιδιότητες στα βιοφλαβονοειδή, αποδίδοντας σε αυτά, τις αντιμικροβιακές – αντισηπτικές ιδιότητες της πρόπολης, μιας ουσίας που παράγουν οι μέλισσες για να προστατεύσουν την κυψέλη τους. Άλλοι ερευνητές, όπως οι Szent-Gyorgyi και J. Masquelier απέδειξαν ότι πολλές από τις ιδιότητες της βιταμίνης C ενισχύονται σημαντικά από την παρουσία των βιοφλαβονοειδών. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα η λήψη των βιοφλαβονοειδών να γίνεται μαζί με βιταμίνη C ή με φρούτα ή φυσικούς χυμούς, πλούσιους σε βιταμίνη C.

Άλλες ιδιότητες που αποδίδονται στα βιοφλαβονοειδή: μειώνουν τη χοληστερίνη, διαστέλλουν τα αγγεία και βελτιώνουν την κυκλοφορία, διεγείρουν την έκκριση χολής, χαλαρώνουν τους μυς της κοιλιάς και του ορθού εντέρου, καταπολεμούν την ατονία, την υπερβολική κόπωση, την ταξιδιωτική ναυτία και τα συμπτώματα του συνδρόμου Meniere (ίλιγγοι, βόμβοι αυτιών, ναυτία, απώλεια ισορροπίας, διαλείπουσα απώλεια ακοής). Kατά τον ιατρό D. Edelberg, διευθυντή του American Holistic Center, η λήψη δύο φορές την ημέρα βιταμίνης C 200mg, βιοφλανοειδών 1000mg, βιταμίνης E 400 I.U. βοηθάει στον έλεγχο του έρπη ζωστήρα.

Eιδικές κατηγορίες βιοφλαβονοειδών, όπως οι ισοφλαβόνες και οι Oλιγομερείς Προανθοκυανιδίνες (OPC), που ανακαλύφθηκαν από τον καθηγητή Jack Masquelier, έχουν επίσης εξαιρετικές ιδιότητες (για περισσότερες πληροφορίες βλέπε, ISOFLAVONΕ)

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011