Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Βιοτίνη

Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΒΙOΤΙΝΗΣ

Η Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7) είναι ένα σημαντικό συνένζυμο που, δρώντας συνεργικά με τις άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων.

∆εν θεωρείται πραγματική βιταμίνη, γιατί μπορεί να συντεθεί εντός του οργανισμού μας από τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια. Ως εκ τούτου η έλλειψή της δεν είναι συνηθισμένη και περιορίζεται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως εκείνοι που κάνουν, μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών ή σουλφοναμιδών (φάρμακα που καταστρέφουν τα καλά εντερικά βακτήρια), ορισμένα νεογέννητα (πολύ λίγα), επειδή το μητρικό γάλα είναι φτωχό σε βιοτίνη, επίσης νεογέννητα με ειδικές γενετικές παθήσεις, καθώς και άτομα (ιδίως bodybuilders) που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμών αυγών. Πράγματι το ωμό ασπράδι περιέχει αβιδίνη, μια πρωτεΐνη που εμποδίζει την απορρόφηση της βιοτίνης.

Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ανορεξία, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους, εμετούς, υψηλή χοληστερίνη, φλεγμονές ή χλωμάδα του δέρματος, αναιμία και, στα νήπια, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ειδικά για την τριχόπτωση και τη φαλάκρα, η λήψη βιοτίνης δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, αν υπάρχει έλλειψή της στον οργανισμό. Στην αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η βιοτίνη βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία ενός συνδρόμου που εμφανίζεται σε άτομα που κάνουν μακροχρόνια αιμοκάθαρση και θυμίζει την ασθένεια Alzheimer, δεδομένου ότι μεταξύ των συμπτωμάτων του περιλαμβάνονται η απώλεια προσανατολισμού, ανωμαλίες στο λόγο, απώλεια μνήμης, τρέμουλο, δυσκολία στο βάδισμα.

Η βιοτίνη δεν έχει τοξικότητα ή παρενέργειες.

Βιταμίνη:Βιταμίνη Η ή Βιοτίνη
Διαλυτότητα:Υδατοδιαλυτή
Διατροφικές Πηγές:Σαρδέλες, συκώτι, όσπρια, κρόκος αυγού, αναποφλοίωτο ρύζι, φακές, φύτρα, αναποφλοίωτα δημητριακά, εντόσθια, μαγιά μπίρας.
Συμπτώματα Ανεπάρκειας:Μεγάλη εξάντληση, ανορεξία, κακός μεταβολισμός των λιπών, μυϊκοί πόνοι, κατάθλιψη, χλωμότητα, δερματίτιδα.
Σπουδαιότητα:Ανάπτυξη, παραγωγή λιπαρών οξέων. Μεταβολισµός υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών. Αξιοποίηση του συμπλέγματος Β. Υγεία δέρματος, μυών, μαλλιών.
Μειώνουν Την Απορρόφηση:Αλκοόλ, αβιδίνη (ωμό ασπράδι αυγού), καφές.
Αυξάνουν Την Απορρόφηση:Θείο, βιταμίνες Β-12, 6, σύμπλεγμα Β, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011