Καρνιτίνη
Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΚΑΡΝΙΤΙΝΗΣ
Απαραίτητη στην παραγωγή ενέργειας, μέσω του μεταβολισμού λιπών και αμινοξέων. Αντιοξειδωτική. Καρδιοπροστατευτική. Αποτελεσματική στην καρδιακή ισχαιμία/στηθάγχη. Βελτιώνει τους καρδιακούς σφυγμούς και τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πιεση). Μειώνει τις αρρυθμίες.
Βελτιώνει την ποιότητα και παρατείνει το προσδοκιμο ζωής των μετεμφραγματικών. Σε πολλές περιπτώσεις μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται ότι βοηθά στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (κυρίως μετά από χρήση για ένα τουλάχιστον μήνα) και ότι βοηθά τους αθλητές, τόσο στην απόδοση, όσο και στην ανάληψη δυνάμεων. Λόγω των ισχαιμικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται στις περιφερικές αγγειακές παθήσεις, όπως στη διαλείπουσα χωλότητα.
Βελτιώνει την ποιότητα, την κινητικότητα και την συγκέντρωση του σπέρματος, ιδίως σε άτομα με (έστω οριακή) ανεπάρκεια καρνιτίνης. Βελτιώνει την κατάσταση ατόμων με το σύνδρομο Rett (προβληματική συμπεριφορά νεαρών κοριτσιών με στερεότυπα επαναλαμβανόμενες κινήσεις). Μειώνει τη θνησιμοτητα στη μυοκαρδίτιδα απο διφθερίτιδα.
Η καρνιτίνη είναι πολύ ασφαλής, με σχετικά σπάνιες, μη σοβαρές, παρενέργειες (ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές). Οι επιληπτικοί να την λαμβάνουν μόνο με ιατρική συμβουλή/επίβλεψη. Η δοσολογία για θεραπευτικούς σκοπούς είναι συνήθως 1000-2000mg υψηλής ποιότητας καρνιτίνη.
Σημείωση: Το γράμμα L (L-Carnitine) πριν από το όνομα ενός αμινοξέος δείχνει ότι το αμινοξύ δεν είναι συνθετικό, αλλά προέρχεται από φυσικές πηγές.
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011