Πρωτόγαλα
Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤOΓΑΛΑΚΤOΣ (COLOSTRUM)
Το πρωτόγαλα είναι το “γάλα” που παράγεται από τα θηλαστικά κατά τις πρώτες 2-3 μέρες μετά τον τοκετό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (3-4 φορές περισσότερες από το γάλα), ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα), βιταμίνες, ένζυμα και αυξητικούς παράγοντες.
Κύριος σκοπός του πρωτογάλακτος είναι η στήριξη και προστασία της νέας ζωής που έρχεται στον κόσμο και που δεν έχει αναπτύξει ακόμη τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι πρωτεΐνες του πρωτογάλακτος, που είναι του ίδιου τύπου με εκείνες του τυρογάλακτος, οι ανοσοσφαιρίνες, που είναι κυρίως του τύπου IgG και οι αυξητικοί παράγοντες ΙGF–1 και IGF–2 (Insulin-like Growth Factors).
Το πρωτόγαλα λαμβάνεται από παιδιά και από ενήλικες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και για προστασία από τα μικρόβια, ιδίως εκείνα που προκαλούν διάρροια σε μικρά παιδιά, όπως escherichia coli, clostridium difficile, shigella flexneri και ιοί της γαστρεντερίτιδας, καθώς και από το cryptosporidium parvum, που συνήθως προκαλεί διάρροια σε ασθενείς από AIDS. Το πρωτόγαλα προστατεύει επίσης τα τοιχώματα του στομάχου από αιμορραγίες και έλκη που μπορούν να προκαλέσουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονικά φάρμακα (NSAID’s), όπως έδειξε μελέτη στο Γενικό Νοσοκομείο του Leicester (Αγγλία).
Αρκετοί αθλητές χρησιμοποιούν το πρωτόγαλα για το ανοσοποιητικό τους σύστημα (το οποίο δοκιμάζεται με τις σκληρές προπονήσεις και αγώνες), για τη διατήρηση και ενίσχυση των μυών τους και για το αίσθημα ευεξίας που προσφέρει.
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011