Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Λινέλαιο

To λινέλαιο είναι ένα λάδι ιδιαίτερης αξίας, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε Άλφα Λινολενικό Οξύ (ALA). Το ALA, από διατροφική άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ανήκει στα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3), συνεπώς δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας και θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνεται από τις τροφές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ALA περιορίζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου στήθους. Βιοψίες στο λιπώδη ιστό του στήθους γυναικών έδειξαν ότι οι πάσχουσες από καρκίνο στήθους είχαν 64% λιγότερο ΑLA από τις μη πάσχουσες, ενώ και μεταξύ των πασχουσών εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ALA παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα ποσοστά μετάστασης στους λεμφαδένες της μασχάλης (Carcinogenesis, 1996, 17:1373-6).

Το λινέλαιο είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί δε να υποκαταστήσει σε ένα βαθμό τα ιχθυέλαια, λόγω της δυνατότητας μετατροπής του ΑLA σε ΕΡΑ και DHA.

Εν τούτοις, η μετατροπή αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο, είναι δε ελάχιστη στους διαβητικούς, στους συχνούς χρήστες αλκοόλ, σε όσους καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη και σε αυτούς που έχουν διατροφικές ανεπάρκειες.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011