Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Συμπληρώματα Διατροφής

ΒΑΣΙΚΕΣ O∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ OΠOΙOΝ ΑΚOΛOΥΘΕΙ ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤOΥ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ∆ΙΑΤΡOΦΗΣ

α. Πως χρησιμοποιούνται τα συμπληρώματα διατροφής

Ένα πρόγραμμα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, για να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να διαρκεί 3-12 μήνες (ή όσο διάστημα υποδείξει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας). Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί μη σταματάτε απότομα, αλλά μειώστε βαθμιαία τις δοσολογίες, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί.
Συνοδεύετε τα συμπληρώματα με λίγο νερό, όταν το στομάχι είναι γεμάτο ή με ένα γεμάτο ποτήρι νερό όταν το στομάχι είναι άδειο. Τα συμπληρώματα περιέχουν συμπυκνωμένα συστατικά και μπορούν να δώσουν μεγάλο φόρτο εργασίας στο συκώτι, όταν δεν υπάρχουν τα ανάλογα υγρά που θα τα αραιώσουν.
Τα προϊόντα σε μορφή υγρού ή σκόνης μπορούν μερικές φορές να μπουν σε ένα τσάι ή και στο φαγητό (π.χ. σούπες). Σε μια τέτοια περίπτωση αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, για την αποφυγή απώλειας ζωτικών συστατικών.
Όσοι δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να καταπιούν κάψουλες, ας ξέρουν ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ανοίξουν ή (αν περιέχει υγρό), να τρυπήσουν με μία καρφίτσα την κάψουλα και να χύσουν το περιεχόμενό της σε νερό, χυμό, κλπ.

β. Πότε λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής

Μερικά από τα σκευάσματα αναγράφουν πότε πρέπει να λαμβάνονται. Για τα υπόλοιπα θα μπορούσε να ληφθεί σαν οδηγός η επικρατέστερη άποψη των ειδικών, σύμφωνα με την οποία τα μέταλλα και οι βιταμίνες (ιδίως Ε και Β) είναι καλύτερα να λαμβάνονται με το φαγητό ενώ τα αμινοξέα με άδειο στομάχι (1 ώρα πριν ή 3 ώρες μετά το φαγητό). Τα βότανα είναι, συνήθως, προτιμότερο να λαμβάνονται με το φαγητό όταν είναι σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας και 15’-30’ πριν το φαγητό όταν είναι σε υγρή μορφή ή σε τσάι. Για ειδικές περιπτώσεις συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

γ. ∆οσολογία

Τα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν τις συνιστώμενες δόσεις στην ετικέτα τους. Oι δόσεις αυτές είναι καλό να ακολουθούνται από εκείνα τα άτομα που χρησιμοποιούν συμπληρώματα χωρίς την καθοδήγηση εξειδικευμένου γιατρού. Θα πρέπει να επισημάνουμε, όμως, ότι οι δόσεις αυτές είναι συνήθως, οι συντηρητικότερες, λόγω του γεγονότος ότι τα συμπληρώματα δεν είναι φάρμακα που πρέπει κατ’ ανάγκη να συνταγογραφηθούν, αλλά απευθύνονται σχεδόν στον καθένα, υγιή ή ασθενή. Φυσικά, ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να προσαρμόσει τις δοσολογίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ας σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ για τα βοτανικά προϊόντα διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί συνιστούσαν κατά κανόνα δοσολογίες αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις αναγραφόμενες στις ετικέτες.

δ. Προφυλάξεις

Tα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται από έγκυες και θυλάζουσες κατόπιν ιατρικής συμβουλής και να φυλάσσονται μακρυά από παιδιά. Υπερβολική λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να έχει παρενέργειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα που περιέχουν σίδηρο, υπερβολική λήψη του οποίου είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, ιδίως εκείνα κάτω των 6 ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων: τηλ. 210.77.93.777 (ισχυει για όλη την Ελλάδα).

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011