Σκόρδο
Το Σκόρδο (Garlic/Allium sativum) έχει αποδειχθεί ότι έχει, τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτικές ιδιότητες εναντίον της υπέρτασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο (όταν περιέχει αλλισίνη) αυξάνει την HDL (καλή χοληστερίνη), ενώ μειώνει την LDL και τα τριγλυκερίδια, έχει δε ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι το σκόρδο αραιώνει το αίμα, μειώνει δε τη συστολική και διαστολική πίεση των υπερτασικών.
Βότανο: | Garlic |
Βοτανική & Ελληνική Ονομασία: | Allium satirum (Σκόρδο) |
Ενεργό Μέρος Φυτού: | Βολβός. |
Ενεργά Συστατικά: | Allicin, alliin, dyadil disulfite. |
Συνεργικά Βότανα: | Echinacea, Astragalus, OPC, Goldenseal, Parsley, Red clover, Olive leaf, Turmeric, Green tea, Pau D’ arco, Schisandra. |
Ιδιότητες: | Κατεβάζει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη (LDL) ενώ ανεβάζει την καλή χοληστερίνη (HDL). Αντιπηκτικό (αραιωτικό του αίματος). Αντιυπερτασικό. Αντιοξειδωτικό. Προστατεύει τις αρτηρίες και την καρδιά. Προστατείει όσους έχουν υποστεί έμφραγμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό. Πιθανότατα δραστικό κατά του ελικοβακτηρίου. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου (ιδίως προστάτη, στομάχου, παχέος και ορθού εντέρου). Πάθηση Raynaud (αγγειοσπασμοί δακτύλων χεριού, ποδιού, σε συνθήκες ψύχους ή στρες, με αποτέλεσμα τοπική ισχαιµία/κακή αιμάτωση). Διαλείπουσα (µη συνεχής) χωλότητα. |
Αντενδείξεις – Προφυλάξεις: | Σε κάψουλες και στις συνιστώμενες ή λίγο μεγαλύτερες δοσολογίες, σπάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ναυτία, διάρροια σε υπερευαίσθητα άτομα. Πάνω από 5 σκελίδες ωμού σκόρδου μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο στομάχου ή φούσκωμα. Μπορεί να αυξήσει το αποτέλεσμα των αντιπηκτικών φαρμάκων. Δεν συνιστάται στις θηλάζουσες (μπορεί να προκαλέσει κολικούς στα βρέφη). |
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011