Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Ισοφλαβόνες Σόγιας

Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΙΣOΦΛΑΒOΝΩΝ ΣOΓΙΑΣ

Oι ισοφλαβόνες σόγιας (φυτοοιστρογόνα) έχουν εξαιρετική σημασία για την υγεία, κυρίως με την ιδιότητά τους να ομαλοποιούν τη δράση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, αποτρέποντας έτσι την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση. Μελέτες σε ασιατικές χώρες, όπου καταναλώνονται καθημερινά 50mg ισοφλαβονών σόγιας, έχουν δείξει ότι ασθένειες, όπως ο καρκίνος του στήθους και προστάτη, η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις είναι, πρακτικά, ανύπαρκτες ή εξαιρετικά περιορισμένες.

Μελέτες in vitro, με ζώα και με ανθρώπους στηρίζουν τα επιδημιολογικά ευρήματα (Proc Soc Exp Biol Med, 1998, 217:386-92).

Άλλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι και οι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και λευχαιμίας είναι μειωμένοι εκεί όπου η κατανάλωση ισοφλαβονών σόγιας είναι αυξημένη, ενώ επιδημιολογικές και διπλές-τυφλές μελέτες έδειξαν ότι και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιορίζονται σημαντικά (J Amer Coll Nutr, 2000, 19:242-55).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Oι τρεις κυριότερες ισοφλαβόνες που βρίσκονται στο φασόλι της σόγιας είναι οι genistin, daidzin και glycitin (γλυκωσίδες). Εν τούτοις, οι περισσότερες κλινικές μελέτες αναφέρονται στις μη γλυκωσιδικές μορφές genistein, daidzein και glycitein, οι οποίες προέρχονται από επεξεργασία των προηγούμενων (χημική, ενζυματική) ή είναι συνθετικές. Στα εκλαϊκευμένα έντυπα δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο μορφών ισοφλαβονών σόγιας.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011