Μαγγάνιο
Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΜΑΓΓΑΝΙOΥ
Το μαγγάνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο με ετυμολογία που παραπέμπει στην αρχαία ελληνική λέξη μαγγανία (=μαγεία), επειδή οι αρχαίοι πίστευαν ότι το μέταλλό αυτό είχε μαγικές ιδιότητες.
Το μαγγάνιο είναι συστατικό του σπουδαίου αντιοξειδωτικού ενζύμου Superoxide Dismutase (SOD), καθώς και πολλών άλλων ενζύμων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τις τροφές.
Eίναι επίσης απαραίτητο για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, καθώς και για τη λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγγάνιο βελτιώνει τα ανακλαστικά, μειώνει την ευερεθιστικότητα, ενώ ενδέχεται να μειώνει την συχνότητα επιληπτικών επεισοδίων.
Oρισμένα πειράματα έδωσαν ενδείξεις ότι το μαγγάνιο αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να ανέχεται τη γλυκόζη. Επίσης διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων, φαγοκυττάρων, κοκκιοκυττάρων και μακροφάγων, ενισχύοντας, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο, τέλος, βελτιώνει την αξιοποίηση του σιδήρου, βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος από τις θηλάζουσες και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση οστών και συνδετικών ιστών.
Αμερικανοί και άλλοι εναλλακτικοί γιατροί χρησιμοποιούν συχνά το μαγγάνιο σαν αντικαρκινικό (προληπτικά), σαν αντιδιαβητικό, κατά της οστεοπόρωσης και κατά της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
ΑΝΤΕΝ∆ΕΙΞΕΙΣ – ΠΡOΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η τοξικότητα του μαγγανίου, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι χαμηλή και εκδηλώνεται μόνο σε πολύ μεγάλες δοσολογίες. Αντίθετα, εισπνεόμενο σαν σκόνη οξειδίου του μαγγανίου (π.χ σε ορυχεία) μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και βλάβες.
Μέταλλο: | Μαγγάνιο |
Διατροφικές Πηγές: | Δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μπανάνες, σέλινο, ανανάς, συκώτι, κρόκος αυγού. |
Συμπτώματα Ανεπάρκειας: | Απώλεια ακοής, όλλειψη μυικού συντονισμού (αταξία), ίλιγγοι |
Σπουδαιότητα: | Παραγωγή συνδετικού ιστού και σεξουαλικών ορμονών. Απαραίτητο για την ανάπτυξη. Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεύρων. Ενεργοποιεί πολλά ένζυμα. |
Μειώνουν Την Απορρόφηση: | Υπερβολική λήψη φωσφόρου και ασβεστίου. |
Αυξάνουν Την Απορρόφηση: | Φωσφόρος, ασβέστιο, βιταμίνες Ε, B-1. |
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011