Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Νιασίνη

Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΝΙΑΣΙΝΗΣ

H νιασίνη είναι μία από τις δύο πολύ συγγενείς ενώσεις που φέρουν το όνομα βιταμίνη B-3. H άλλη είναι η νιασιναμίδη.

H νιασίνη είναι απαραίτητη για την καλή κυκλοφορία του αίματος, την υγεία του δέρματος, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Λαμβάνει μέρος στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σε υψηλές ημερήσιες δόσεις (1500 – 3000mg) είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Tέτοιες υψηλές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται συν τω χρόνω, ξεκινώντας από 100mg και αυξανόμενες βαθμηδόν μέσα σε διάστημα 4 – 6 εβδομάδων. Oι υψηλές ημερήσιες δόσεις θα πρέπει να διαιρούνται σε πολλές μικρότερες.

H νιασίνη βοηθά στην πρόληψη ή τον περιορισμό των ημικρανιών καθώς και των ιλίγγων και των πονοκεφάλων που εμφανίζονται πριν την περίοδο. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της νιασίνης στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος πολλοί γιατροί την χρησιμοποιούν, μόνη της ή μαζί με άλλα φάρμακα, για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, ακόμη και σχιζοφρένεια.

Σε μια κλινική μελέτη με 350 άτομα με ελαφρά υπογλυκαιμία η νιασίνη (100 mg) έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα λαμβανόμενη πριν το φαγητό.

Η παρακάτω χρήση της νιασίνης προκύπτει από τη βιβλιογραφία και τη μέχρι σήμερα κλινική πρακτική:
Άγχος, κατάθλιψη: 100-500mg (με την συμβουλή γιατρού)
Kυκλοφορικά προβλήματα: 50-500mg
Συναισθηματικό ή σωματικό στρες: 100-500mg
Yψηλά τριγλυκερίδια ή/και χοληστερίνη: 250-500mg, και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 3000mg με ιατρική συμβουλή.

Oι ομάδες πληθυσμού που υποφέρουν συνήθως από έλλειψη νιασίνης είναι οι ηλικιωμένοι, οι αλκοολικοί, όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, οι έγκυες και οι θηλάζουσες.

ANTENΔEIΞEIΣ – ΠPOΦYΛAΞEIΣ

Δεν είναι γνωστή καμία παρενέργεια για δοσολογίες έως 2000mg νιασίνης την ημέρα, αν και οι υψηλές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική καθοδήγηση σε άτομα με ιστορικό πεπτικού έλκους (γαστρικό, δωδεκαδακτύλου). Όσοι υποφέρουν από παθήσεις του ήπατος δεν θα πρέπει να λαμβάνουν νιασίνη. Όσοι κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις ήπατος και ταυτόχρονα ακολουθούν θεραπεία νιασίνης θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους επειδή, πιθανότατα, τα τεστ θα προκύψουν επηρεασμένα.

H νιασίνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινό αναψοκοκκίνισμα σε ορισμένα άτομα, λόγω της ιδιότητας της να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Λαμβάνοντας τη νιασίνη μετά το γεύμα ή λαμβάνοντας μια ασπιρίνη 1 ώρα πριν τη νιασίνη ή ίση ποσότητα ινοσιτόλης ταυτόχρονα με τη νιασίνη αποφεύγουμε ή μειώνουμε το αναψοκοκκίνισμα.

Aντίθετα, όσοι επιδιώκουν το αναψοκοκκίνισμα και την εντονότερη διαστολή των αγγείων θα πρέπει να δαγκώσουν και να σπάσουν το περίβλημα της ταμπλέτας σε μερικά σημεία, πριν την καταπιούν.

Eπειδή η λήψη νιασίνης μπορεί να εμποδίσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, οι διαβητικοί θα πρέπει να τη λαμβάνουν μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Βιταμίνη:Νιασίνη (Νικοτινικό Οξύ)
Διαλυτότητα:Υδατοδιαλυτή
Διατροφικές Πηγές:Φασόλια, πράσινα λαχανικά, πίτουρο ρυζιού, αναποφλοίωτο στάρι και αλεύρι ολικής αλέσεως, ξηροί Καρποί, µαγιά μπίρας, ψάρι, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο και άπαχο κρέας, γάλα.
Συμπτώματα Ανεπάρκειας:Γαστρεντερικές ενοχλήσεις, δερµατίτιδα, νευρικές διαταραχές, μυϊκοί πόνοι, απώλεια όρεξης, αϋπνία, εμετός, διάρροια, προβλήµατα νεφρών.
Σπουδαιότητα:Ανάπτυξη. Λειτουργία νευρικού συστήματος. Υγιές δέρµα, πεπτικό σύστηµα και γλώσσα. Μεταβολισµός υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών.
Μειώνουν Την Απορρόφηση:Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, καφές, αλκοόλ.
Αυξάνουν Την Απορρόφηση:Βιταμίνες B-1, B-2, σύμπλεγμα Β, φωσφόρος.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011