Ωμέγα Λιπαρά Οξέα
ΩΜΕΓΑ ΛΙΠΑΡΑ OΞΕΑ (Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6)
Το Alpha Linolenic Acid (ALA) από την ομάδα των Ωμέγα-3 και το Linoleic Acid (LA) από την ομάδα των Ωμέγα-6 ονομάζονται απαραίτητα (essential), επειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, αλλά πρέπει να ληφθούν από τις τροφές (όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες και τα μέταλλα).
Σημείωση: Σε εκλαϊκευμένα ιατρικά και διαιτολογικά έντυπα αναφέρονται συχνά όλα τα ωμέγα λιπαρά οξέα, ιδίως δε το EPA και το DHA, σαν “απαραίτητα” (essential). Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό του “διατροφικώς απαραίτητου”, δεν είναι ορθό, παρά τη σπουδαιότητα του EPA και του DHA, και παρά το γεγονός ότι λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό απευθείας από τις τροφές ή ότι μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένα (όχι όμως όλα) από τα συμπτώματα ανεπάρκειας των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Τα μη απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορούν να παραχθούν από τα δύο προαναφερθέντα απαραίτητα λιπαρά οξέα ALA και LA και/ή να ληφθούν από τις τροφές, σύμφωνα με το παρακάτω απλοποιημένο σχήμα:
* Παρά την εξαιρετική χρησιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα λιπαρά ψάρια, εάν προέρχονται από θάλασσες μολυσμένες με αστικούς, βιομηχανικούς ή άλλους ρύπους, μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών, όπως τα εντομοκτόνα ή τα τοξικότατα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κλπ).
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011