Ph & Οργανισμός
Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας είναι η ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκαλικότητας στο αίμα και άλλα σωματικά υγρά. Φαίνεται ότι η διατάραξη της ισορροπίας αυτής με τη συσσώρευση πολλών οξέων στο σώμα οδηγεί σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.
Για παράδειγμα, η χρόνια κατανάλωση τροφών που σχηματίζουν οξέα αναγκάζει τα οστά να παραχωρούν μέταλλα με αλκαλική αντίδραση (ασβέστιο, μαγνήσιο), ώστε να εξουδετερώνονται τα οξέα και να διατηρείται η όξινη-αλκαλική ισορροπία. Η απομετάλλωση αυτή των οστών οδηγεί σε οστεοπόρωση.
Δεδομένου ότι το αίμα μας πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό (pH 7,38 – 7,42), θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές παρά όξινες τροφές. Δυστυχώς, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Γενικά, αλκαλικές τροφές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ όξινες είναι το κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά.
Σημείωση: Μία ξινή τροφή δε σημαίνει ότι είναι και όξινη (δηλ. δίνει όξινη αντίδραση), γιατί εκείνο που μετράει είναι το τελικό προϊόν της μεταβολικής διαδικασίας. Έτσι, για παράδειγμα, το λεμόνι και άλλα εσπεριδοειδή, παρότι ξινά, λόγω του κιτρικού οξέος που περιέχουν, είναι στην πραγματικότητα αλκαλικά, επειδή το ασθενές κιτρικό οξύ σχηματίζει κατά την πέψη κιτρικά άλατα που δίνουν αλκαλική αντίδραση. Αντίθετα, το ξινό cranberry είναι από τα ελάχιστα φρούτα που είναι όξινα.
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011