Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Ρόδι (Pomegranate)

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΟΔΙΟΥ (Punica granatum)

Το ρόδι αποτελεί έναν πολύτιμο καρπό και σύμμαχο της υγείας, με μακροχρόνια παραδοσιακή χρήση και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες που υποστηρίζονται από σύγχρονες κλινικές μελέτες, Ο χυμός ροδιού περιέχει σαν κύριο δραστικό συστατικό το ελλαγικό οξύ, μία πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική και πιθανή αντικαρκινική δράση (ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη). Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γαλλικό οξύ, κατεχίνη, ανθοκυανίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κ.ά. ευεργετικά συστατικά με συνεργική δράση και πλήθος βιολογικών ιδιοτήτων (αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονικές, αντιοξειδωτικές κ.ά.). 

Ο χυμός ροδιού εκτιμάται ότι περιέχει 2-3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών ουσιών) σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το ρόδι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς αποτρέπει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL, καθώς και την πίεση του αίματος. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση οδοντικών προβλημάτων και στοματικών λοιμώξεων. Πολύ καλά αποτελέσματα, επίσης, έδωσαν μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ο χυμός του ροδιού για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πιθανές άλλες χρήσεις, που στηρίζονται κυρίως σε μελέτες με ζώα και έρευνες in vitro, περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας και Alzheimer, ρύθμιση διαβήτη και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας, παχυσαρκίας και ανδρικής υπογονιμότητας.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011