Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Ρεσβερατρόλη (Resveratrol)

Μετά από πολυετείς έρευνες ανακαλύφθηκε το Resveratrol, μια από τις ενεργές ουσίες που περιέχει σε σημαντικές ποσότητες το σταφύλι και το βότανο πολύγονο το αιχμηρό (polygonum cuspidatum).

Το resveratrol, στο οποίο (μαζί με τις OPC) οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού, μειώνει τη συστολική πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της LDL, προστατεύοντας έτσι από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν την ευεργετική δράση της ρεσβερατρόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα, δεδομένου ότι μειώνει τη συνολική πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερίνη), εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Η ρεσβερατρόλη είναι συστατικό διάφορων φυτών, αλλά και του κόκκινου κρασιού. Μελέτες την υπέδειξαν σαν το κλειδί για την εξήγηση του “γαλλικού παραδόξου“, σύμφωνα με το οποίο οι Γάλλοι, αν και καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη, δεν παρουσιάζουν αυξημένους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο, σωζόμενοι από το κόκκινο κρασί που επίσης καταναλώνουν άφθονο. Νεότερες μελέτες υποδεικνύουν και νέες ευεργετικές ιδιότητες στους εξής τομείς: εγκεφαλικές λειτουργίες, υγιή επίπεδα ζαχάρου αίματος, αντικαρκινική προστασία, μυϊκή ισχύς, υγεία ματιών, υγεία οστών.

Eίναι βέβαιον ότι στο μέλλον θα αποκαλυφθούν και άλλες ιδιότητες της ρεσβερατρόλης.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011