Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Ήλιος

ΗΛΙOΣ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΚIΝ∆ΥΝOΣ ΦΙΛOΣ

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, για την ίδια μας τη ζωή. Όμως, υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες προκαλεί γήρανση του δέρματος και εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σε ακραίες δε – όχι όμως, πλέον, τόσο σπάνιες – περιπτώσεις καρκίνο.

Πράγματι, κατά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Η αύξηση αυτή βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη μείωση του όζοντος της στρατόσφαιρας, λόγω της αλόγιστης χρήσης ορισμένων χημικών ουσιών.

Το όζον, όταν βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε, είναι ένας επικίνδυνος οξειδωτικός ρύπος, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών ή ποικίλης σοβαρότητας αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα. Στη στρατόσφαιρα, όμως, το όζον δημιουργεί ένα φίλτρο προστασίας έναντι της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας, εμποδίζοντάς την να φτάσει στην επιφάνεια της γης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, μια μείωση κατά 40% του στρώματος του όζοντος, μέχρι το 2075, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος κατά 154 εκατομμύρια, διεθνώς.

Από τα παραπάνω, ενδιαφέροντα μεν, αλλά πολύ γενικά, βγαίνει το πρακτικό συμπέρασμα ότι ο χρόνος της ακίνδυνης έκθεσής μας στον ήλιο έχει περιορισθεί σημαντικά, σε σχέση με το όχι μακρινό παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (10 π.μ. – 4 μ.μ.), να προστατεύουμε κατά τις ίδιες ώρες με καπέλο ή ανοιχτόχρωμα ρούχα τα ακάλυπτα μέρη του σώματός μας από μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο και, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, να φορούμε απαραιτήτως ένα ποιοτικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, τουλαχιστον – δείκτης προστασίας 15 ή SPF (Sun Protector Factor) 15 σημαίνει, θεωρητικά τουλάχιστον, ότι το αντηλιακό μας προστατεύει από έγκαυμα για 15πλάσιο χρόνο, παρά εάν δεν το φορούσαμε.

∆υστυχώς, τα αντηλιακά, είτε για το λόγο που θα αναφέρουμε αμέσως παρακάτω, είτε για καθαρά πρακτικούς λόγους (π.χ. ξεχνάμε να τα πάρουμε ή ξεπλένονται από το νερό) δεν προσφέρουν παρά μόνο μερική προστασία.

Έτσι, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αυξήσουμε το φυσικό δείκτη προστασίας του δέρματος μας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα καροτινοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, η λουτεΐνη. Μια τέτοια διατροφή θα προστατεύσει και τα μάτια μας από τον κίνδυνο του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ωχρής κηλίδας.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΡOΣΦΕΡOΥΝ ΠΕΡΙOΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡOΣΤΑΣΙΑ

Ένα καλό αντηλιακό, με σωστή χρήση, μπορεί να προσφέρει πολύ ικανοποιητική προστασια από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV-A, με μήκος κύματος 320-400 nm και UV-B, που προκαλεί και τα εγκαύματα, με μ.κ. 290-320 nm).

Όμως, παρόλο που αυτό σπάνια ακούγεται, οι υπεριώδεις ακτίνες δεν αποτελούν παρά το ήμισυ μόνο της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας, του άλλου ημίσεος αποτελούμενου από την ορατή μπλε ακτινοβολία.

Οι ορατές μπλε ακτίνες είναι αυτές που κάνουν τον ουρανό, τη θάλασσα ή οτιδήποτε άλλο να φαίνεται μπλε. Οι ορατές μπλε ακτίνες, όχι μόνο παράγουν ελεύθερες ρίζες εντός του δέρματος, όπως και οι υπεριώδεις, αλλά διεισδύουν βαθύτερα, δημιουργώντας κινδύνους και για τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Εκτός αυτού, πηγή επιβλαβούς ορατής μπλε ακτινοβολίας δεν είναι μόνο ο ήλιος, αλλά και πηγές που μπορεί να βρίσκονται στο σπίτι, στο γραφείο κλπ.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011