Βιταμίνη Β-12
Ι∆ΙOΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β–12
Η βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αναιμίας, τo σχηματισμό και τη μακρoβιότητα των κυττάρων, την πέψη και αφoμoίωση των τρoφών, τη σύνθεση των πρωτεϊνών, τo μεταβoλισμό των υδατανθράκων και των λιπών.
Διατηρεί τη γoνιμότητα, συμμετέχει στην παραγωγή του γενετικού υλικού DNA και RNA, ευνoεί την κανoνική ανάπτυξη τoυ σώματoς, είναι αντικαρκινική, παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και, ενδεχομένως, βοηθάει στην πρόληψη του Alzheimer.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Σκωτία με άτομα 60 – 78 ετών, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β–12 και φολικού οξέος στο αίμα σημείωσαν και τις καλύτερες επιδόσεις στα τέστ νοημοσύνης (Am J Clin. Nutr, 2002, 75:785-6).
Oι ηλικιωμένoι και τα άτoμα με πεπτικές ανωμαλίες διατρέχoυν αυξημένo κίνδυνo ελλείψεως της Β-12, λόγω μειωμένης απορρόφησής της. Επίσης οι φυτοφάγοι, λόγω της σπανιότητας της Β-12 στoν φυτικό κόσμo, χρειάζoνται συχνά συμπληρώματα διατρoφής με Β-12.
Βιταμίνη: | Βιταμίνη Β-12 (κοβαλαμίνη) |
Διαλυτότητα: | Υδατοδιαλυτή |
Διατροφικές Πηγές: | Χοιρινό, βοδινό, τυρί και γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι, εντόσθια. |
Συμπτώματα Ανεπάρκειας: | Κόπωση και γενική αδυναμία, ανορεξία, δυσκολίες στην ομιλία, κακοήθης αναιμία, νευρικότητα, νευρίτιδα, εγκεφαλικές βλάβες, µειωµένη ανάπτυξη στα παιδιά. |
Σπουδαιότητα: | Αναγκαία για τον Κανονικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, την υγεία του νευρικού συστήματος, και των κυττάρων, γενικώς. |
Μειώνουν Την Απορρόφηση: | Κάπνισμα, καφές, αλκοόλ, καθαρκτικά. |
Αυξάνουν Την Απορρόφηση: | Σύμπλεγμα Β, φολικό οξύ, βιταμίνη B-6, βιταμίνη C, χολίνη, ινοσιτόλη, νάτριο, κάλιο. |
Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011