Εύρεση Συστατικού

< Κεντρικό
Εκτύπωση

Πρωτεΐνη Τυρογάλακτος

Η πρωτεΐνη τυρογάλακτος (whey protein) αποτελεί μία πλήρη πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Διαθέτει την υψηλότερη φυσική αναλογία αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου, τα οποία είναι πολύ σημαντικά κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Πειράματα έδειξαν ότι τα αμινοξέα αυτά μεταβολίζονται ταχύτερα, όταν αυξάνονται τα επίπεδα οξείδωσης, όπως συμβαίνει κατά την προπόνηση και άσκηση. Επιπλέον, πολλά από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, όπως η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη, μεταβολίζονται σχεδόν εξολοκλήρου στους μύες, πράγμα πολύ σημαντικό για τους αθλητές, καθώς συμμετέχουν στην πρωτεϊνική σύνθεση και συμβάλλουν στην ανάπλαση και ανάπτυξη των μυών και τη γρηγορότερη αποκατάσταση των μυϊκών τραυματισμών μετά από έντονη άσκηση.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη τυρογάλακτος δεν είναι πολύτιμη μόνο για τους αθλητές. Αποτελεί μία ιδιαίτερα εύπεπτη πρωτεΐνη, υψηλής βιολογικής αξίας, εύκολα αφομοιώσιμη με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζει ενέργεια και δύναμη, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού του ανθρώπινου οργανισμού.  Έρευνες έδειξαν ότι τα πεπτίδια της πρωτεΐνης τυρογάλακτος υποστηρίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον, τα γλυκομακροπεπτίδια που υπάρχουν στο τυρόγαλα διεγείρουν την έκκριση της χολοκυστοκίνης (ορμόνη που αυξάνει τον κορεσμό μετά το γεύμα με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πλήρεις), ενώ εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό πέτρας στα δόντια.

Σε δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας, η πρωτεΐνη τυρογάλακτος μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα του αζώτου στον οργανισμό σε φυσιολογικές τιμές, όταν αποτελεί τη μοναδική διατροφική πηγή πρωτεΐνης.

Πηγή: Κατάλογος-Οδηγός Nature’s Plus, ελληνική έκδοση 2011